www.ljekarnik-online.com
www.ljekarnik-online.com

KAŠALJ


Kašalj je čest pratilac različitih viroza – gripe, prehlade, upale grla, no može biti i simptom ozbiljnijih bolesti. Iz tog razloga je važno da se liječničkim pregledom utvrdi, a zatim i liječi sam uzrok kašlja.

U slučaju prisutnosti sekreta u plućima koji se može izbaciti, govorimo o produktivnom kašlju. Takav je kašalj za organizam koristan.

Ako je u dišnim putovima prisutan gust i žilav sekret koji se ne može izbaciti, radi se o neproduktivnom kašlju. Ovakav kašalj treba pokušati pretvoriti u koristan, produktivni kašalj, razrjđivanjem sekreta u plućima. Neproduktivan je i onaj suhi, nadražajni kašalj kod kojeg u dišnim putovima nema sekreta koji treba iskašljavati. Takav kašalj treba umiriti, jer je nekoristan, izaziva bol i iscrpljuje bolesnika.

Prema vrsti kašlja postoje i dvije osnovne skupine lijekova koji se koriste u terapiji kašlja. Sredstva kojima se smiruje kašalj nazivamo antitusicima, a ona kojima se potiče i olakšava iskašljavanje – ekspektoransima.

Antitusici se smiju primjenjivati samo u slučaju suhog kašlja. Ako ih koristimo kod prisutnosti sekreta u plućima koji je potrebno izbaciti, mogu biti štetni. U tom se slučaju iskašljavanje smanjuje, a zaostali sekret može biti podloga za razvoj bakterija koje mogu dovesti do ozbiljnih upala.

Jača sredstva protiv kašlja, koja djeluju na središnji nervni sustav, smije propisati samo liječnik, dok se ona blaža mogu kupiti i bez recepta. Najčešće su to biljni sirupi koji sadrže sluzi korijena i lista bijelog sljeza. Te sluzi oblažu sluznicu usta i grla te na taj način umanjuju podražaj na kašalj, ali i štite sluznicu od daljnjeg isušivanja. Sirup bijelog sljeza je blago sredstvo koje se može primjenjivati i kod male djece.

U slučaju suhog kašlja je korisna i primjena inhalacija, jer udisanje toplog i vlažnog zraka ublažava nadražaj na kašalj.

Izbacivanje sekreta iz bronha i grla nazivamo ekspektoracijom, koju je često potrebno olakšati. Određeni sintetski lijekovi koji se mogu koristiti u tu svrhu djeluju na sam sekret i rastvaraju ga. Kako bi bili što učinkovitiji, uz njihovu primjenu je vrlo važno unositi u organizam veće količine tekućine, koja omekšava sekret i olakšava iskašljavanje.

Biljni lijekovi, najčešće sirupi, potiču sluznicu dišnog sustava da izlučuje više tekućine kojom se sekret razrjeđuje i tako čini lakšim za iskašljavanje.


< stranica 1/2 >

Kašalj - stranica 2/2 >>

<< Vodič do zdravlja

Copyright © mr. sc. Željka Macner Majcan, mag. pharm, 2009.g., www.ljekarnik-online.com